از بازار سرمایه تا سازمان هدفمندیها
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ روزنامههای مهم کشور در گزارشهای اقتصادی امروز خود، به موضوعات مختلفی اعم از وضعیت بازار سرمایه طی روزهای آینده، چالشهای دولت چهاردهم در تدوین بودجه، دلایل ضرورت تعیین دستمزد بر مبنای تورم و سبد معیشت جامعه، مقدار هدر رفت انرژی در ایران، اهتمام وزرای صمت دولتهای مختلف به بازار خودرو و غفلت از سایر صنایع، افزایش ۱۳۲ درصدی قیمت کود، دهکبندی جدید برای جبران ناترازی سازمان هدفمندی یارانهها پرداختهاند.
روزنامه دنیای اقتصاد در گزارشی تحت عنوان «نقشهخوانی بازارها تا ۱۴۰۴» نظرات کارشناسان بازار سرمایه درباره آینده این بازار را بررسی کرده و نوشته است: «یک نظرسنجی از ۷۵ کارشناس بورسی در ایران در مورد وضعیت بازارها در نیمه دوم سال ۱۴۰۳ انجام شده است. این کارشناسان به شش سوال کلیدی درباره بازار سهام، پتانسیل رشد و عوامل تاثیرگذار پاسخ دادند. نتایج نشان میدهند که ۸۰ درصد از کارشناسان نسبت به رشد بورس در این دوره خوشبین هستند و دلایل این خوشبینی شامل بهبود شرایط اقتصادی و امید به رفع محدودیتها است.»
روزنامه اعتماد نیز در گزارشی با عنوان «ریزش بورس دلایل سیاسی دارد یا اقتصادی؟» به بررسی بازار سرمایه پرداخته و بیان دارد: «در پایان معاملات روز گذشته بازار سرمایه ایران، شاخص بورس با افت ۹ هزار واحدی به ۲ میلیون و ۶۵ هزار و ۵۱۰ واحد رسید. نمادهای فولاد، شپنا و شبندر بیشترین تاثیر منفی را بر روی شاخص بورس داشتند. همچنین در بازار فرابورس، شاخص آیفکس ۲۲ واحد افت کرد و به ۲۱ هزار و ۵۶۷ واحد رسید. برخی از کارشناسان این حوزه، دلیل کاهش شاخصها را بیشتر به مسائل سیاسی نسبت داده و بر اهمیت بهبود وضعیت مدیریت سازمان بورس تاکید کردهاند.»
«بودجه اول روی گسل ناترازیها» عنوان گزارش روزنامه جامجم بود که به بررسی چالشهای دولت چهاردهم در رابطه با تدوین بودجه پرداخته و بیان میکند: «دولت ایران در حال تدوین بودجه سال ۱۴۰۴ بوده که با چالشهای زیادی به ویژه کسری بودجه مواجه است. منابع درآمدی دولت محدود و هزینهها نامحدود هستند و ضرورت توازن در بودجه برای جلوگیری از فشار اقتصادی بر مردم حس میشود. از جمله چالشهای اصلی، قیمت نفت و میزان فروش آن در بودجه ۱۴۰۴ است. با تولید روزانه حدود ۳.۲۷ میلیون بشکه و صادرات ۱.۳ میلیون بشکه، تهران باید با دقت وضعیت جهانی و سیاسی را بررسی کند.»
روزنامه وطن امروز در گزارش صفحه ۳ خود تحت عنوان «مزد در ترازوی تورم» درباره ضرورت تعیین دستمزد بر مبنای تورم و سبد معیشت جامعه گزارش داده و نوشته است: «در سالهای اخیر، افزایش تورم بیشتر از رشد حقوق و دستمزد بوده و این موضوع باعث افزایش فاصله طبقاتی و کاهش قدرت خرید کارگران شده است. همچنین حقوقبگیران و روزمزدبگیران تحت فشار بیشتری قرار دارند و دولت باید به وعدههای خود در خصوص کاهش تورم و بهبود معیشت توجه کند.»
«چقدر انرژی در ایران هدر میرود» عنوان گزارش اقتصادی روزنامه فرهیختگان بود که وضعیت مصرف انرژی در ایران و دنیا بر مبنای شاخصهای مختلف را بررسی کرده است. این گزارش بیان دارد: «ایران با دارا بودن بزرگترین ذخایر هیدروکربوری جهان، در تولید نفت و گاز نیز جایگاه مهمی دارد. با این حال، این کشور با مشکلات جدی در تراز انرژی خود مواجه است و به رغم تولید بالای نفت و گاز، ناترازی انرژی بهویژه در بخشهای گاز و برق یک معضل اساسی به شمار میرود. طبق گزارشات، ایران نیمی از تولید انرژی خود را در داخل مصرف میکند و به دلیل مصرف بیرویه، به واردکننده برخی حاملهای انرژی تبدیل شده است. ناترازی روزانه گاز و برق در پیک مصرف به ترتیب ۳۱۵ میلیون متر مکعب و ۱۷ هزار مگاوات به ثبت رسیده است. خسارت سالانه ناشی از این ناترازی به حدود ۲۵ میلیارد دلار میرسد. تحلیلگران اصلیترین دلیل این ناترازی را مصرف غیر بهینه انرژی میدانند. سرانه مصرف انرژی در ایران نزدیک به دو برابر میانگین جهانی است و در بخش خانگی، ایرانیها دو برابر شهروندان کشورهای همسطح مصرف انرژی دارند.»
روزنامه ایران در گزارش اقتصادی خود تحت عنوان «بازار خودرو از مدیریت لاتاری خارج میشود» نوشت: «همواره یکی از حوزههای چالشانگیز وزرای صمت و صنعت، خودرو بوده است. حواشی این صنعت باعث شده که وزرا بیش از آنکه به سایر حوزهها توجه کنند، به اجبار تمام دغدغهشان، معطوف به صنعت خودرو شود. درست است که این صنعت سهم حدود ۴ درصدی در تولید ناخالص داخلی و ۲۰ درصد از ارزش افزوده کل بخش صنعت را دارد اما سایر صنایع کشور نیز اهمیت داشته و باید برای آنها نیز برنامهریزی درست و دقیقی شود.»
«قیمت کود رکورد زد!» عنوان گزارش اقتصادی روزنامه جوان بود که به افزایش ۱۳۲ درصدی قیمت این محصول اشاره کرده و نوشته است: «از ابتدای سال ۱۴۰۳، قیمت کود ۱۳۲درصد رشد داشته است و کشاورزی که در سال گذشته با ۴۰۰ هزار تومان ۱۰۰ کیلوگرم کود اوره مورد نیاز زمین خود را تامین میکرد، اکنون با همان ۴۰۰ هزار تومان تنها میتواند یک کیسه اوره تهیه کند!»
روزنامه خراسان هم در گزارشی با عنوان «دهکبندی جدید برای جبران ناترازی ۱۲۳ هزار میلیاردی؟» مدعی شد: «دهکبندی خانوارها در حالی مهر ماه قرار است بهروزرسانی شود که آمارها حاکی از دریافت یارانه توسط بیش از ۹۴ درصد مردم و در عین حال، ناترازی سنگین بودجه هدفمندی است.»
روزنامه هممیهن در گزارش اقتصادی خود تحت عنوان «منابع بازنشستگان حراست شد یا هدر رفت؟» به موضوع تخلفی که در شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی (شستا) انجام شده پرداخته است. این اتفاق زمینه تهیه گزارشی را در این روزنامه فراهم کرد تا با تیتر «تخلف میلیارد دلاری در شستا» به جزئیات آن پرداخته شود. به دنبال انتشار این گزارش، شستا، پاسخی را به روزنامه هممیهن ارسال کرده که سعی شده در هفت بند، جزئیات گزارش روزنامه را رد کند. به گفته مسؤولان این روزنامه، به دلیل اینکه برای تهیه این گزارش تحقیقات مفصل و دقیقی صورت گرفته بود، در درستی اطلاعات تردیدی وجود ندارد اما توضیحات ارسالی شستا به نظر شتابزده و غیردقیق میآید. برای روشن شدن موضوع ضمن انتشار پاسخ شستا، دلایلی که سبب غیرقابل پذیرش بودن این جوابیه میشود، در قالب پاسخ در این گزارش آمده است.